Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

IKONICKÉ KAVÁRNY A RESTAURACE - ŘÍM

Ikonická místa "Věčného města"

Historická anglická čajovna na Španělských schodech v Římě.

Babington's , tradiční anglický čajový obchod a restauraci na úpatí Španělských schodů, založily dvě Angličanky, Isabel Cargill a Anne Marie Babington v roce 1893.

Babingtonové poskytovali těmto hostům občerstvení a možnost číst anglické noviny v době, kdy v Itálii bylo možné čaj koupit pouze v lékárnách a kdy noviny v angličtině přicházely několik dní po vydání v Londýně.

Původně se čajovna nacházela na Via dei Due Macelli, vedlejší cestě u náměstí Piazza di Spagna, ale po úspěchu prvního roku se přemístila na současnou adresu, Piazza di Spagna 23, na opačné straně Španělských schodů než Keats. -Shelley House, založený asi o 15 let později. 

Babington's přežil dvě světové války, nemluvě o pravidelných politických a ekonomických krizích. Dnes působí jako římská instituce a turistická atrakce, zachovává si své viktoriánské tradice vysokého čaje, koláčků a lehkého oběda v elegantním prostředí.
Současnými majiteli rodinných čajoven jsou sestřenice Chiara Bedini a Rory Bruce, pravnuci Isabel Cargill.

Kromě odpoledních čajů nalévaných z postříbřených konvic podává Babingtons lehké obědy, svačiny, saláty, zmrzliny a aperitivy. Jeho nabídka zahrnuje anglickou snídani, domácí anglické muffiny a koláčky, vejce Benedict se skotským lososem, míchaná vejce, piškotový dort Victoria a jeho ceněné klubové sendviče.

 

Babington's má otevřeno denně od 10:00 do 21:15.

babgintons_tea-room-spanish-steps-rome.jpg

 

 

 

 

 

 

sala-da-the-babingtons.jpg

 

 

 

 

 

 

Slavní herci natáčející v Římě, italští, ale především zahraniční , se ve volném čase scházeli v Babington's. Richard Burton a Elizabeth Taylor (i bez make-upu) zde snídali, Peter Ustinov chodil na oběd a Claudia Cardinale v době čaje. Charlton Heston, hlavní hrdina filmu Ben Hur , a Robert Taylor z Quo Vadis? byli u Babingtonů  rovněž jako doma. Valeriova dcera Chiara hrála mezi stoly s holčičkou Tonyho Curtise. Stálou klientkou byla i Audrey Hepburnová, která milovala zdejší super hořký čokoládový dort Babington's.

 

Káva 6,50- 8,50 Eur

Čaje 12-15 Eur

Snídaně 15-25 Eur

Burger 25 Eur

www.babingtons.com

 

Caffè Greco

 

Antico Caffè Greco

Antico Caffé Greco je historický bar ba Via dei Condoti poblíže Španělských schodů, otevřený v roce 1760. V této kavárně  vám ukáží, že Římané si dávají  na kávě velmi záležet. Cappuccino je záležitostí pouze po ránu a první kávu dne si vypijí ve stoje u baru. Až když přijde odpolední klid, můžou se posadit a vychutnat si své caffè macchiato. 

Antico Caffè Greco, si zachovalo veškeré své staré renesanční kouzlo. Káva vás bude stát možná i  pětkrát víc, než na co jste možná zvyklí, ale ten zážitek za to opravdu stojí.

romes-oldest-coffee-bar-risks-closure.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

antico-caffe-greco-750x400.jpg

 

 

 

 

 

Jeho dveřmi prošli všichni od Charlese Dickense, Henryho Jamese, Orsona Wellese a Johna Keatse, kteří by žili co by kamenem dohodil, až po Audrey Hepburn, Sophii Loren, Elizabeth Taylor a princeznu Dianu. Memorabilia potvrzuje den v roce 1890, kdy Buffalo Bill zašel na kávu se skupinou kovbojů. Na bordó zdech baru visí tři sta uměleckých děl.

 

Káva 8-10 Eur

Zákusky 12 Eur

https://anticocaffegreco.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
květen / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 44039
Měsíc: 1807
Den: 55