Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

BAZILIKA SANTA MARIA MAGGIORE

Nejkrásnější papežská bazilika v Římě, kde našel místo posledního spočinutí Gian Lorenzo Bernini..

Santa Maria Maggiore je nejkrásnější a největší bazilika v Římě. Byla postavena v 5. století papežem Sixtem III. poblíž místa, kde stávala Liberiánská bazilika.

basilica-di-santa-maria-maggiore.jpg

 

 

 

 

 

img_0529.jpgimg_0532.jpg  

 

Liberiánskou baziliku nechal postavit papež Liberius ve 4. století na místě, které vybrala vyšší moc: v noci ze 4. na 5. srpna 358 (nebo 352) došlo v Římě k zázračným událostem, uprostřed léta napadl sníh a papeži Liberiovi a jeho ženě se ve snu zjevila Matka Boží a požádala ho, aby na místě, kde najdou sníh postavili kostel. Druhý den papež vyznačil ve sněhu půdorys kostela ve sněhu a pověřil stavitele jeho výstavbou. Dnes již po tomto kostelu nenajdeme ani památky. Bazilika, která zde stojí dnes, byla vystavěna o sto let později. Každoročně se však v bazilice Santa Maria Maggiore koná 5. srpna bohoslužba připomínající tuto událost.

Dnešní podoba baziliky je výsledkem několika přestaveb. Baziliku nechal postavit papež Sixtus III. v roce 431, na konci 13. století přidal papež Mikuláš III. polygonální apsidu a transept a v 18. století nechal papež Benedikt XIV. přistavět hlavní průčelí, které je dílem F. Fugy.  Románská zvonice byla k bazilice přistavěna v roce 1377 a se svými 75 metry je nejvyšší v Římě.

img_0527.jpg

 

 

 

 

img_0533.jpgInteriér baziliky si zachovala typický stavební styl raně křesťanských staveb (z 5. století), vysoká a široká loď s postranními uličkami. Loď má bohatě zdobený kazetový strop, který podpírá 40 masivních iónských sloupů přemístěných z římských antických budov.

Mozaiky pod okny zobrazují výjevy ze Starého zákona – na levé straně scény Abraháma, Izáka, Jákoba a straně pravé scény Mojžíše a Jozue. Většina mozaiek pochází z 5. století, některé poškozené byly v 16. století nahrazeny kopiemi.

Zlaté mozaiky na triumfálním oblouku, který odděluje apsidu a loď, zobrazují výjevy z Nového zákona – Ježíšův život.

Apsida je zdobena mozaikami zobrazujícími korunovaci Panny Marie. Mozaiky vytvořil Jacopo Torriti ve 13. století.

Hlavní oltář (papežský oltář) smí používat pouze papež nebo kněz, kterému papež udělil povolení. Urna na oltáři obsahuje ostatky sv. Matouše a dalších učedníků. Nad oltářem je obraz Panny Marie, nejvýznamnější mariánský obraz v Římě, který má zázračnou moc. Před oltářem stojí klečící socha papeže Pia IX.

Nedaleko oltáře v postranní lodi je prostý náhrobek Berniniho, architekta, sochaře a malíře.. barokního génia, na jehož díla narazíte v Římě na každém kroku.

 

Bazilika patří mezi čtyři římské kostely které mají čestné označení  Basilica maior. V těchto chrámech je tzv Svatá brána, která se otevírá pro vstup pouze ve Svatý rok a Papežský oltář, kde se slouží liturgie pouze se souhlasem, či přítomnosti papeže. V Římě se jedná o:

Basilica Santa Maria Maggiore

Basilica  San Paolo fuori la mura

Basilica San Giovanni in Laterano

Basilica San Pietro in Vaticano

 

Praktické info:

MHD:

Bazilika je v docházkové vzdálenosti od nádraží Termini (500 m)

TRAM : 5,14 

Vstup je zdarma

stunning-ceilings-in-the-basilica-papale-di-santa-maria-maggiore-in-rome--italy_.jpg

 

 

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
květen / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 46364
Měsíc: 1475
Den: 37