Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

NÁMĚSTÍ CAMPO DE´ FIORI

Nejpestřejší náměstí Říma..

mercato-campo-dei-fiori.jpgoriginal.jpg08.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete-li zažít pravý italský trh s čerstvými potravinami, desítkami lidí a zbožím všeho druhu, vypravte se na Campo de' Fiori, česky „Náměstí květin“. Přestože v současnosti je Campo de' Fiori velmi živé náměstí v centru italské metropole, vždy tomu tak nebývalo. Před tím, než se zde usadili lidé, bývala v těchto místech louka, z čehož se odvozuje název, který doslova znamená „pole květin“. Oblast, která je v zátopové části řeky Tibery, byla dlouho neosídlená, protože lidé se báli povodní. Podobu, jakou má náměstí dnes, začalo Campo de' Fiori získávat až v průběhu 15. století. První budovou, která zde byla postavena, byl kostel Sv. Brigity, který byl následován další výstavbou, včetně významných paláců jako Palazzo Orsini nebo Palazzo della Cancelleria. Rozrůstající se obydlená oblast proto musela být zákonitě vydlážděna. Pokud se zaměříte na zdejší architekturu, jistě si všimnete, že v porovnání s ostatními římskými náměstími působí Campo de' Fiori poněkud neuhlazeným  dojmem. Je to proto, že formální podoba náměstí nebyla nikdy příliš řešena a domy zde vždy vyrůstaly zcela chaoticky.

campodefiori-tsa-825x400.jpg

 

 

 

 

Zatím co přes den náměstí zcela zaplní stánky nabízející možné i nemožné produkty a zboží a lidé, kteří přišli nakoupit, večer stánky zmizí a vystřídají je desítky restaurací či barů a přebohatý noční život.

roma_-_monumento_a_giordano_bruno_2.jpg

 

Campo de' Fiori se však stalo nechvalně známým i díky pořádání veřejných poprav. Zločinci a kacíři byli nejčastěji připraveni o život na hranici, šibenici a někteří z nich byli dokonce vhozeni do nádoby s vařícím olejem. Nejslavnějším popraveným byl italský filozof a astronom Giordano Bruno, jehož názory na vesmír připadaly katolické církvi příliš nebezpečné, protože neodpovídaly oficiální vizi světa a vesmíru, jak byla popisována v Bibli. Bruno byl posledním popraveným, kterého zatkla a soudila římská inkvizice. Na hranici zemřel roku 1600 a traduje se, že i v poslední chvíli odmítl pokání, který mu bylo vnucováno přítomným knězem. Bruno se stal pro mnoho lidí symbolem svobody slova, myšlení a boje proti demagogickým postojům katolické církve. Jeho socha na Campo de' Fiori stojí od konce 19. století a pozoruhodná je svými dekorativními reliéfy, na kterých je vyobrazeno dalších osm kacířů včetně Johna Wycliffa nebo Jana Husa. 

 

Praktické informace 

MHD

BUS 40, Tram 8  zastávka Argentina

BUS 46,64 zastávka Navona

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
květen / 2024

Statistiky

Online: 2
Celkem: 44049
Měsíc: 1814
Den: 61